8 Mart’ta Daha Fazla İsyan Daha Fazla Özgürlük!
07.03.2016 Pazartesi8 Mart; kadınların toplumsal, siyasal, ekonomik, kültürel vb. yaşamın tüm alanlarında maruz kaldığı ayrımcılığa, şiddete ve sömürüye karşı yüzyıllardır yürüttükleri mücadelenin simgesidir. 1922 yılında III. Enternasyonel’de Clara Zetkin’in önerisiyle 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olarak ilan edildi.
Yıllardır örgütlü kadın mücadelesini ilmek ilmek ören, isyanı ve öfkesini kuşanarak sokaklara çıkan kadınlar bu yıl da tüm yasaklamalara rağmen alanlarda. Kadınlar artık susmuyor, itaat etmiyor. Erkek şiddetine karşı çıkıyor, erkeklere tahrik-saygın tutum-kravat indirimi uygulayan hukuka karşı kendi adaletini kendisi sağlıyor. Nevin, Çilem ve nice kız kardeşleri gibi erkek şiddetine karşı öz savunma hakkını kullanıyor.
AKP, kadın düşmanlığında sınır tanımayan, kadına ve çocuğa yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü ve ensesti verdiği fetvalarla meşru göstermeye çalışırken, ‘İkiyüzlü ahlakınız batsın’ diyen kadınlar erkek egemen ahlak anlayışını teşhir etmeye devam ediyor.
Kadınlar isyan olup direnişi giydikçe AKP, daha fazla işkenceye soyunuyor. Kadın öncüleri katletmeye devam ediyor. Katledilen her kadında daha fazla isyana duran kadınlar; Seve, Fatma, Pakize, Şirin, Dilek Doğan, Yeliz Erbay, Şirin Öter ve adını sayamadığımız nice devrimci kadın şahsında direnişi büyütüyor.
“Cerattepe’den Cizre’ye kadınlar direnişe!”, “Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez” diyerek sermayenin yağma ve katliam düzenine karşı, doğanın yaşama hakkı, çeşitliliği ve sürekliliği için direnen kadınlar Artvin’den Cizre’ye kadın direnişinin köprüsünü kuruyor.
AKP, kadınları eve hapsetmenin yasalarını çıkarırken diğer taraftan da çalışan kadınları erkek egemen kapitalist sistemin çarkında ucuz iş gücü olarak sömürmenin taşlarını döşüyor. ‘AKP’ye köle sermayeye kul olmayacağız’ diyen kadınlar bu yıl da 8 Mart’ta alanlara çıkıyor.
Tüm dünyada kadınların mücadele tarihinin sembolü olan “8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü, bugün aralarında Çin, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Moldova’nın da bulunduğu pek çok ülkede genel tatil günlerinden biri olarak kabul edilmekte ve kadınlar yaşadıkları tüm sorunları ve taleplerini bu gün vasıtasıyla alanlarda dile getirmektedir. Biz KESK’li kadınlar bugün ‘8 Mart resmi tatil olsun’ talebi ile üretimden gelen gücümüzü kullanıyor, işe gitmiyor ve hizmet üretmiyoruz.
AKP’nin yasaklarına rağmen kadınlar direnişle yasakları deldi. Kadınlar, polis saldırılarına rağmen 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü için alanlardaydı. Valiliklerin yasak kararını, polis ablukasını ve saldırılarını yine direnişle yıktı. Eğitim Sen olarak bir kez daha tüm kadınların 8 Martını kutluyor, kadın isyanını ve direnişini büyüteceğimizin sözünü veriyoruz.