Bir haftada 7 öğretmen daha hayatını kaybetti
20.04.2021 SalıBir haftada 7 öğretmen daha hayatını kaybetti
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 12-18 Nisan tarihleri arasında yüz yüze eğitimde tespit edilen koronavirüs (Kovid-19) vaka tablosunu açıkladı.
Eğitim Sen, 38 il, 146 ilçe ve 10 köy okulundan verileri topladı. Buna göre, 672 öğretmene pozitif tanı konulurken, 111 öğretmen temaslı olarak tanımlandı. 689 öğrenciye Kovid-19 pozitif tanı, 678 öğrenciye temaslı tanısı konuldu. Personellerden 111 Kovid-19 pozitif, 20'si ise temaslı olarak belirtildi.
Bursa'da lise müdürü koronavirüs nedeniyle öldü
Tabloya göre, Balıkesir, Bursa, Erzincan, İstanbul, Kastamonu, Kahramanmaraş, Kocaeli illerinde 7 öğretmenin Kovid-19 kaynaklı hayatını kaybettiği belirtildi. Bursa'da ise Ahmet Vefik Paşa Anadolu Lisesi Müdürü Ekrem Düvenci, 16 Nisan'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
"Yaşamını yitiren eğitim emekçilerinin sayısı 31'i bulmuştur"
15 Nisan'dan itibaren okul öncesi eğitim kurumları ile 8. sınıf ve 12. sınıflar dışında yüz yüze eğitime ara verme kararının alındığını ve 425 bin 430 eğitim emekçisinin aşılanma sürecine dahil edildiğini hatırlatan Eğitim Sen, tüm eğitim emekçilerinin hızlı ve yaygın bir şekilde aşılamanın devreye sokulması gerektiğini belirtti.
2 Mart'tan bugüne kadar tutulan kayıtları karşılaştırmalı olarak kamuoyunun bilgisine sunan Eğitim Sen, şu verileri paylaştı:
"Salgın nedeniyle yaşamını yitiren eğitim emekçilerinin sayısı 31'i bulmuştur. 12-18 Nisan haftasında pozitif ve temaslı olan öğretmen sayısı 783 olmuştur. Bu öğretmenlerin yüzde 3'ü anaokulu, yüzde 40'ı ilkokul, yüzde 28'i ortaokul ve yüzde 25'i lise öğretmenidir. Pozitif ve temaslı olan öğrenci sayısı 1.367'dir. Bu öğrencilerin yüzde 2'si anaokulu, yüzde 30'u ilkokul, yüzde 28'i ortaokul, yüzde 38'i lise öğrencisidir. Yardımcı-hizmetli ve personel sayısı ise 131'dir. Bu rakamlar sadece 38 ilden gelen rakamların toplamıdır."
"MEB bakış açısını değiştirmek zorunda"
Eğitim Sen, açıkamasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürece bakış açısını değiştirmek zorunda olduğunu, eğitime ek bütçe oluşturulması gerektiğini ifade ederek şu taleplerde bulundu:
"-Eğitimde salgının etkilerini takip edebilmek, çok boyutlu değerlendirmeler ve çözüm yolları üretebilmek için bakanlık yetkililerinden, bilim insanlarından, sendika temsilcilerinden, veli dernekleri temsilcilerinden oluşan bir kurul oluşturulmalı ve bu kurul düzenli bir şekilde toplanarak kararlar alabilmelidir.
-Öğrencilerimizin üstün yararı için yapılması gereken, aşı tedbirinin iki hafta içinde büyük oranda tamamlanması, eşitsizliklerin giderileceği bir telafi programı ve müfredat düzenlemesiyle birlikte LGS ve YKS sınavlarının uygun bir tarihe ertelenmesidir."
Okul kademelerine göre temaslı/pozitif vaka oranları:
Eğitim Sen'in 12-18 Nisan haftasındaki vaka tespit tablosu için TIKLAYIN...