EĞİTİM SEN; “BANKA PROMOSYONLARI MEVCUT EKONOMİK KOŞULLARA GÖRE GÜNCELLENMELİDİR!”

EĞİTİM SEN; “BANKA PROMOSYONLARI MEVCUT EKONOMİK KOŞULLARA GÖRE GÜNCELLENMELİDİR!”

EĞİTİM SEN; “BANKA PROMOSYONLARI MEVCUT EKONOMİK KOŞULLARA GÖRE GÜNCELLENMELİDİR!”

EĞİTİM SEN; “BANKA PROMOSYONLARI MEVCUT EKONOMİK KOŞULLARA GÖRE GÜNCELLENMELİDİR!”
  •  
  •  
 
 
 

“Yaklaşık bir buçuk yıl önce üç yıllığına, enflasyon % 20’lerdeyken imzalanmış olan promosyon sözleşmesi günümüzde hükümsüz kalmıştır. Yaptığımız görüşmelerde sonuç alamadık..” sözler Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem’e ait. Eğitim Sen, Fomara’da Osmangazi Milli Eğitim Müdürlüğü-Halk Bankası Şubesi önünde yapmış olduğu basın açıklamasında Şube Başkanı Derviş Erdem; “Ülkemizde son aylarda enflasyon tamamen kontrolden çıkmış, işçi ve emekçiler başta olmak üzere geniş halk kitleleri zamlar altında ezilerek geçim derdine düşmüştür.

Yıl başından bu yana Türk lirasında yaşanan aşırı değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle kamu emekçileri ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıyadır. Enflasyonun yüzde 20’nin altında olduğu ve çalışanların bu enflasyona göre maaş ve ücret zammı aldığı dönemde imzalanan sözleşmeler, resmi enflasyonun yüzde 80’leri aştığı ve çalışanların maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle arttığı dönemde bütün anlamını yitirmiştir.

Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında “enflasyon farkı” nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmıştır. Promosyon sözleşmelerinin 3-4 yıl gibi uzun sürelerle imzalanması ve enflasyona göre ayarlama bulunmaması nedeniyle milyonlarca çalışan ciddi anlamda mağdur olmuştur. Bankalarla imzalan promosyon sözleşmeleri ekonomide beklenmeyen olağanüstü durumlar (yüksek enflasyon, döviz krizi) nedeniyle yeni koşullara uyarlanmak zorundadır. Sözleşmelerin 3 ile 5 yıl gibi uzun süreli olması nedeniyle beklenmeyen durumlar ortaya çıkmıştır. Banka promosyon sözleşmelerindeki koşullar çalışanlar açısından ciddi gelir kayıplarını gündeme getirmiştir.

Bankaların kârlılık oranları yüzde 300’leri aşan oranlarda artmıştır. Bir yandan milyonlarca ücretli çalışan açısından büyük ekonomik kayıplar söz konusuyken, diğer yandan bankaların bilançolarında dikkate değer kar ve kazançların ortaya çıkması, promosyon sözleşmelerinin mevcut ekonomik koşullara uygun olarak güncellenmesini gerektirmektedir.

Resmi verilere göre yıllık tüketici fiyat enflasyonunun (TÜFE) %79,60 ve üretici fiyat enflasyonunun (ÜFE) %144,61 olarak açıklandığı bir ortamda eğitim ve bilim emekçilerinin maaş, ek ders ve diğer ödemelerdeki artışlar dikkate alınarak bankalar ile yapılan promosyon sözleşmeleri yeniden değerlendirilmeli, eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik kayıplarının giderilmesi için gerekli adımlar en kısa sürede atılmalıdır.

Eğer yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmazsa, promosyon sözleşmesi yapılan bankadaki maaş hesaplarımızda bulunan;

Bütün otomatik ödemeleri iptal ediyoruz,

Kredi kartlarımız iptal ediyoruz ve

Maaş ve ek derslerimiz hesabımıza yatar yatmaz başka bir bankaya EFT yapacağız.

Buradan Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi rektörlerine de seslenmek istiyoruz. Yapılan promosyon sözleşmeleri komik düzeylerde kalmıştır. Vakit kaybetmeden yenilenmeli ve arkadaşlarımız daha fazla hak kaybına uğramamalıdır.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz.” ifadelerini kullandı

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık