Eğitim Sen’den Basına ve Kamuoyuna / Eğitim Günlüğü 27
27.04.2020 PazartesiEğitim Sen’den Basına ve Kamuoyuna / Eğitim Günlüğü 27
Tarih: 24 Nisan , 2020Kategori: Basın Açıklamaları, Manşet
Çocukların, evden çıkamadan da olsa bayramlarını kutlamaları, gülmeleri, eğlenmeleri için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Eğitim Sen şubeleri ve temsilcilikleri, bulundukları her yerde çocuklara kocaman pencereler açarak, umutlarını, düşlerini dünyaya taşımaları için küçükte olsa bir katkı sunmaya çalıştılar. Emek harcayan tüm arkadaşlarımız iyi ki varsınız. Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu olarak, bu karanlık ve zor günleri aydınlatmak ve renklendirmek için çabalayan, emek harcayan tüm arkadaşları kutlar, teşekkür ederiz.
Bugünün Gündemi:
- MEB Personel Genel Müdürlüğü, 20 Nisan 2020 tarihinde illere gönderdiği yazı ile zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan öğretmelerin zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme işlemlerinin 2021 yılı isteğe bağlı tayin dönemine kadar ertelendiğini duyurdu. Alınan “olur” uyarınca bu tayinler bir yıl ertelenmiş oldu. Çok sayıda arkadaşımızın zorunlu çalışma yükümlülüğünden kaynaklanan çeşitli sorunlar yaşadığı bilinmektedir. MYK’miz, MEB’in zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklarla ilgili yeni bir güncelleme yapması gerektiğini düşünmektedir.
- MEB Personel Genel Müdürlüğü, 22 Nisan 2020 tarihinde “Öğretmenlerin 2020 Yılı Yer Değiştirme Takvimini” açıkladı. Söz konusu takvime göre, il içi isteğe bağlı tayinler Temmuz ayında, il dışı isteğe bağlı ve mazerete dayalı tayinler ise Ağustos ayında yapılacak. MYK’miz salgın nedeniyle okulların kapalı olmasından dolayı, söz konusu ertelemenin olumlu olduğunu düşünmektedir. Ancak, öğretmenlerin tayinlerini erteleyen MEB’in, yönetici atama ile ilgili takvimi işletiyor olmasını doğru bulmamaktayız. Aynı öğretmen tayinlerinde olduğu gibi, yönetici atama takvimi de ertelenmeli ve süreç normalleştikten sonra gerçekleştirilmelidir.
- Milli Eğitim Bakanı, katıldığı bir televizyon programında okulların açılması ile ilgili Mayıs ve Haziran aylarını dikkate aldıklarını ancak bunun mümkün olmaması durumunda Eylül ve Ekim ayları üzerinde durduklarını açıkladı. 18 milyon öğrenciyi, 1 milyonun üzerinde öğretmeni doğrudan, toplumun genelini dolaylı ilgilendiren “okulların açılması” konusunun şeffaf bir şekilde ve kamuoyu önünde tartışılması gerekmektedir. Tartışma bilim insanları ve bu alanda bulunan tüm kesimlerle birlikte sürdürülmelidir. Milli Eğitim Bakanı, bu konunun görüşüleceği kabine toplantısı öncesinde, sendikalar başta olmak üzere, ilgili kesimlerle mutlaka bir araya gelmeli, onların görüşlerini almalı ve bu görüşleri kabine toplantısına taşımalıdır.
- Eğitim emekçilerinin sağlık kuruluşlarında görevlendirilmesine tüm uyarılarımıza rağmen devam edilmektedir. Uzmanlık alanına, alınan eğitime ve mesleki deneyime uygun olmayan bu görevlendirmelerden fayda sağlamak mümkün değildir. Ayrıca, görevlendirilen çalışanlar için de sağlık açısından risk oluşmaktadır. Son olarak genel merkezimize, Düzce Akçakoca’da görev yapan eğitim emekçilerinin, kaymakamlık oluru ile Akçakoca Devlet Hastanesi’nde görevlendirildikleri bilgisi ulaşmıştır. MYK’miz, Akçakoca Kaymakamlığı’na söz konusu görevlendirmeleri iptal etmesi çağrısı yapmaktadır. Yapılacak görevlendirmeler isteğe bağlı, uzmanlık alanına ve mesleki deneyime uygun şekilde yapılmalıdır.
- Kamu Denetçiliği Kurumu, özel eğitim kurumlarında çalışan ücretli öğretmenlerin, aynı kadrolu öğretmenler gibi, ders ücretlerini %25 artırımlı alması gerektiğine dair bir tavsiye kararı aldı. Kararda bunun gerçekleşmesi için ayrıca, Devlet Memurları Kanunu’nun 176. maddesinde değişiklik yapılması istendi. Kararın, “eşit işe eşit ücret” için mücadele eden sendikamızın yaklaşımının teyit edilmesi açısından önemli olduğunu düşünüyor, MEB’in bu konuda hızla adım atmasını bekliyoruz.
- Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PİKTES) kapsamında görev yapan öğretmenlerin ücretleri ile ilgili sorunun çözüldüğü Milli Eğitim Bakanı tarafından açıklandı. Finansmanın tamamı Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen bu projede görev yapan öğretmenlerin ücretleri de yine aynı hibeden karşılanmaktadır. Ataması yapılan ancak göreve başlatılmayan öğretmenler, okul aile birlikleri tarafından istihdam edilen eğitim emekçileri, ücretli öğretmenler ve usta öğreticiler de MEB’den mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor. MYK’miz, eğitim alanında mağdur olan tüm kesimlerin desteklenmesinin ve sorunlarının çözülmesinin MEB’in sorumluluğunda olduğunu hatırlatır ve adım atılmasını beklediğini belirtir.
Kamuoyuna saygıyla sunarız.
EĞİTİM SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU