Haziran ayının başlaması ile birlikte sanki salgının tamamen engellendiği, artık yayılma riskinin kalmadığı gibi bir algı oluştu. Ardı ardına önlemlerin kaldırılması ile birlikte salgın öncesi döneme dönme telaşı içine girildi. Ancak salgın hala devam ediyor ve hala tüm dünya için tehdit olma potansiyelini koruyor. Bu nedenle atılan adımlarda acele etmek yerine temkinli olmayı tercih etmek gerekiyor. Bir an önce önlemleri kaldırmak yerine bilim insanlarının uyarı ve önerilerine uygun şekilde adımlar atmak en doğru olandır. Sermayenin gereksinimleri ve ekonominin çarklarının dönmesi uğruna sağlığımızın riske atılmasını kabul etmeyeceğiz.
TBMM bugün (02 Haziran 2020) açılıyor. Salgın döneminde yaşanan onca sorun varken TBMM’nin tatilde olmasını anlamak mümkün değildi. Yaşanan sorunları çözmek ve alınması gereken önlemlere karar verilmesi için yasama görevini yerine getirmesi gereken TBMM maalesef bu dönemde işlevsiz kaldı. Siyasi iktidarın, salgından olumsuz etkilenen toplumsal kesimlerin sorunlarına çözüm üretmek yerine, Meclis’in gündemine barolar ve meslek birliklerinin seçimini gündeme getirmeyi planlaması oldukça düşündürücüdür. Önceliği kendisine muhalefet ettiğini düşündüğü kurumlara müdahale etmek olarak belirleyen siyasi iktidarın bu girişiminden vazgeçmesi gerekmektedir.
Bugünün Gündemi:
- Eğitim Sen, sermayenin ve egemenin, rekabetin ve yarışmanın üretimi artıracağına dair yaklaşımına karşı her koşulda dayanışma ve iş birliğini savunmuştur. EBA’da öğretmenlere puan verilmesi ve öğretmenlerin aldıkları puanlara göre sıralanması mesleki onurumuzu ve emekçi kimliğimizi aşındırmaktadır. Emekçileri birbirlerinin rakibi haline getirmek anlamına gelen bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir. EBA’dan öğretmenlere puan verme sisteminin kaldırılması için MEB’e yazı yazdık. Uyarımız dikkate alınmazsa yasal haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz. Tüm öğretmenlerin bu haklı girişime destek vereceği ve öğretmenlik mesleğini değersizleştiren bu uygulamayı birlikte engelleyeceğimize olan inancımız tamdır. Öğretmenler önümüzdeki günlerde bu haklı talebin arkasında olduklarını görünür hale getirecektir. Öğretmenlik mesleğine sahip çıkmak ortak geleceğimize sahip çıkmaktır. Öğretmen kaybederse toplum kaybeder.
- MEB Personel Genel Müdürlüğü, dün (01 Haziran 2020) “Normalleşme ve Alınacak Tedbirler” başlıklı bir yazı yayınladı. Yayınlanan yazıda ve ilgi tutulan genelgede hamile, engelli ve süt izni kullanan çalışanlar dikkate alınmadığı için yeni mağduriyetlerin oluşacağı açıktır. Ayrıca, söz konusu yazı ile eğitim öğretim hizmetleri sınıfında bulunan öğretmenlerin de 19 Haziran tarihinden itibaren okullarda olacağı belirtiliyor. Öğretmenlerden 22-26 Haziran tarihleri arasında okullarda mesleki çalışma yapmaları istenmemelidir. Salgın hala devam ediyor ve okullarda öğretmenlerin toplu olarak bulunması sağlık açısından sorun yaratabilir. MEB, öğretmenlerin mesleki çalışmaları uzaktan yapabilmeleri için gerekli hazırlığı yapmalıdır. Önceliğimiz çalışanların sağlığıdır.
- MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, dün (01 Haziran 2020) yayınladığı yazı ile isteyen özel okulların 15 Ağustos tarihinden itibaren Ağustos ve Eylül aylarında 3 haftadan az olmamak şartıyla telafi eğitimi yapabileceklerini açıkladı. Alınan kararın özel öğretim kurumlarının talebi sonucunda alınmış olma olasılığı yüksektir. Bunun da nedeni ücret iadesi yapmamak olabilir. MEB’in önceliği özel okul sahiplerinin gereksinimleri değil, öğrencilerin eğitim hakkı ve sağlığı olmalıdır. Ayrıca, alınan bu karar özel okullar ve resmi okullar arasında eşitsizlik oluşturacaktır. Eşitlik yoksa eğitim hak değil ayrıcalıktır.
- MEB, daha önceden 5 Temmuz tarihine ertelenen, Adaylık Kaldırma Sınavı’nın salgınla ilgili alınan önlemler kapsamında 26 Temmuz 2020 tarihinde yapılacağını açıkladı. Bazı sınavların alınan önlemler kapsamında ertelenirken bazılarının ertelenmemesinin çelişki oluşturduğunun altının çizilmesi gerekmektedir. Adaylık Kaldırma Sınavı’na katılacak öğretmenler MEB’e bağlı okullarda çalışan öğretmenlerdir ve kamu hizmeti yapmaktadır. MEB, Adaylık Kaldırma Sınavı’na girecek olan öğretmen arkadaşlarımızdan 120 TL sınav ücreti talep etmektedir. Adaylık Kaldırma Sınavı için ücret talep edilmemelidir. Kamu hizmeti üreten kamu emekçilerinden kendi kurumlarının ücret talep etmesi kamusal hizmetin doğasına aykırıdır.
- MEB, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün dün (01 Haziran 2020) yayınladığı yazı ile Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nin 15 Haziran tarihinde, kurum kurucularının ve bu kurumlardan eğitim alanların velilerinin istemeleri halinde açılacağı duyuruldu. Bu kurumlardan hizmet alanların fiziksel durumu ve bu merkezlerde verilen hizmetin genel özellikleri dikkate alındığında bu kurumlarda sağlıkla ilgili önlemlerin alınmasının güç olduğu açıktır. Bu kurumlarda çalışanların ve hizmet alanların sağlığının korunması için bu kararın yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Önceliğimiz öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin sağlığıdır.
Kamuoyuna Saygıyla Sunarız
EĞİTİM SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU