Siyasetin yoğun tartışmaları ile geçen bir haftayı daha geride bırakıyoruz. Yapılan tartışmalarının arka planında, olası bir erken seçim de dâhil, yakın gelecekte siyasetin nasıl şekilleneceğiyle ilgili yoğun bir kamuoyu desteği sağlama arayışı olduğunu görüyoruz. Siyasi iktidarın ve küçük ortağının, devletin tüm olanaklarını kullanarak muhalefeti etkisizleştirme çabalarına geride bıraktığımız haftada bu konuya değinmeye çalıştık. Kamuoyunun doğru bilgiye ulaşmasının en önemli aracı olan bağımsız ve özgür basının da sürekli olarak kontrol altına alınmaya çalışıldığına tanıklık ediyoruz. Siyasi iktidar, kendine muhalif olarak gördüğü televizyon kanalları ve gazetelere verilen cezalarla halkın tek taraflı bilgilenmesini hedeflemektedir. Tüm olumsuzluklara rağmen emekçiler ısrarla mücadelelerini sürdürmektedir. Özgürlük ve eşitlik düşünün peşinde koşanlar, tarihin her döneminde uygulanan baskıları aşmanın yolunu bulmuş, egemenlerin ufuklarını aşan mücadele araçlarını üretmiştir.
Yarın (24 Mayıs 2020) Ramazan Bayramı. Bu bayramı salgın koşullarında ve alınan önlemlerden dolayı evlerimizde karşılayacağız. Dileriz ki kısa bir zaman içerisinde salgın tamamen ortadan kalkar ve yaşanan tüm mağduriyetler sonlanır. Umarız yeniden okullar ve sokaklar çocukların umut dolu gülüşleri ile buluşur. Haklarımızı ve özgürlüklerimizi tam olarak kullanabildiğimiz günlere ulaşma dileğiyle tüm eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerimizin ve halkımızın bayramını kutluyoruz. Dayanışma ve birlikte mücadele ile güzel günler mümkün…
EĞİTİMDE GEÇEN HAFTA
- MEB tarafından yapılan açıklama ile atanan ama göreve başlatılmayan öğretmenlerin kararnamelerinin 22 Haziran 2020 tarihinde gönderileceği açıklandı. Arkadaşlarımız 18 Mart’tan bu yana MEB personelidir ve tüm hakları bu tarihe göre belirlenmelidir. 22 Haziran tarihinin müjde olarak sunulmasını anlamak mümkün değil. Acil olarak yeniden düzenleme yapılmalı ve kararnameler Mayıs ayı bitmeden gönderilmelidir.
- MEB, 2017 Temmuz döneminde atanan öğretmenlerin mağduriyetine çözüm üretmemiştir. Göreve başlama değil atama tarihi esas alınmalı ve arkadaşlarımızın mazeret tayininden yararlanması sağlanmalıdır.
- 18 Mayıs 2020 tarihinde yapılan kabine toplantısı sonrasında, 2019-2020 eğitim öğretim yılının yüz yüze eğitim bölümünün tamamlandığı ve okulların Eylül ayında açılacağı açıklandı. LGS ve YKS’de aynı gerekçelerle salgın tamamen bitene dek ertelenmelidir.
- 3 Nisan 2020 tarihinde yapılan değişiklikle ücretli öğretmenlere ek ders ücreti ödemesi yapılmaktadır. MEB, uzaktan eğitimi yüz yüze eğitim olarak kabul etmeli ve ücretli öğretmenlerden ücret iadesi alınmasını engellemelidir.
- MEB, öğretmenlerin hizmet puanlarının hesaplanma sisteminde değişikliğe gidileceğini açıkladı. Öğretmenler arasında eşitsizlik yaratacak ve rekabete neden olacak bu uygulamadan vazgeçilmelidir.
- Mardin Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün EBA kullanım oranlarının artırılmasına dönük eğitim yöneticilerine attığı mesajın içeriğini de kullanılan dili de kabul etmemiz mümkün değildir. EBA yarış alanı olmaktan çıkarılmalı, söz konusu yönetici ile ilgili inceleme başlatılmalıdır.
- İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde uzaktan erişimle düzenlenen bir hizmet içi etkinliğe katılan öğretmen, Ramazan ayında ekran karşısında çay içtiği için şikâyet edildi. Türkiye’nin laik bir ülke, eğitimin de kamusal bir hizmet olduğu unutulmamalıdır. Eğitim Sen olarak, karanlığa karşı aydınlığı savunmaya devam edeceğiz.
- Haziran ayında yapılacak olan LGS ve YKS’de, sağlıkla ilgili kaygılarından dolayı öğretmenlerin görev almak istemedikleri bilinmektedir. Görevli sayısında yaşanan eksikliğin giderilmesi için MEB resen görevlendirme yoluna gitmemelidir. Öğretmenlerin kararlarına ve iradelerine saygılı davranılmalıdır.
- Haziran ayında yapılacak olan sınavların uygulanması ve alınacak olan önlemlerle ilgili tartışmalar devam etmektedir. Bu konuyla ilgili MEB ilgili kesimlerle bir araya gelmelidir. Bir sınıfta sınava girecek öğrenci sayısı başta olmak üzere, MEB kamuoyunun sorularını yanıtlamalı ve kaygılarını gidermelidir.
- MEB, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde gerekli değişikliği yapmalı ve sıra tayini uygulamasını yeniden başlatmalıdır.
- EBA’da kullanılan içeriklerle ilgili sorunlar devam etmektedir. MEB, kullanıma sunduğu tüm içerikleri titizlikle gözden geçirmelidir.
- MEB, daha önceden 06 Haziran 2020 tarihine ertelenen “bursluluk” sınavının 05 Eylül 2020 tarihine ertelendiğini açıkladı. MEB, bursluluk sınavının ertelenirken diğer sınavların neden ertelenmediğini kamuoyuna açıklamalıdır.
- Haziran 2020 dönemi öğretmen adayları, isterlerse Ocak 2020 döneminde almış oldukları sözlü sınav puanını kullanabilecekler. Bu karar sorunu çözmeyecektir. Mülakat muktedirin istemediğinin, makbul görmediğinin elenmesinin aracıdır. Mülakat uygulamasına son verilmelidir.
- Kamu üniversitelerinin sosyal tesislerinde çalışan işçilere kısa dönem çalışma ödeneğinden ödeme yapılmamaktadır. Rektörlükler sorunun çözümü için sorumluluk almalıdır.
- MEB, BİLSEM öğretmen seçimiyle ilgili kılavuzunu yenileyerek tamamlanamayan sözlü sınavların 19 Haziran’a kadar tamamlanmasını istedi. Sorunun devam etme olasılığı yüksektir. MEB’in mülakat uygulamasını tamamen sonlandırması gerekmektedir.
Not: Eğitim Günlükleri 24-26 Mayıs 2020 tarihleri arasında yayınlanmayacaktır. 27 Mayıs tarihinde Eğitim Günlüğü 45 ile yayına devam edilecektir.
Kamuoyuna Saygıyla Sunarız
EĞİTİM SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU