“Emeğimiz, Onurumuz ve Çalışma Barışımız İçin ÖMK İptal Edilsin” Talebiyle Anıt Park’taydık
15.10.2022 CumartesiÜlkenin dört bir yanından gelen öğretmenler bugün “Emeğimiz, Onurumuz ve Çalışma Barışımız İçin ÖMK İptal Edilsin” sloganıyla Ankara Anıt Park’ta düzenlediğimiz mitingde bir araya geldi.
Genel Başkanımız Nejla Kurul, mitingdeki konuşmasına Bartın’daki maden faciasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına sabır, yaralılara şifa dileyerek başladı. Kurul, “Bartın’da bir kazaya değil, haksız yere kasten iş örgütlenmesine, hıza, önlemlerin alınmamasına bağlı öngörülen cinayetlere tanıklık ediyoruz. Soma’dan bugüne hiçbir şey değişmedi ne sorumlulara hesap sorulabiliyor ne de düzgün denetimler yapılıyor, şimdi Bartın’ı yaşıyoruz bu yüzden. Böyle ölümler ‘işin fıtratında’ yoktur. Böyle ölümler olmak zorunda değil. Bu işin fıtratında; kâr vardır, emek sömürüsü vardır, ihmal vardır. İşçi sınıfının ve emekçi halklarımızın bir kez daha başı sağ olsun.” dedi.
“Mesleğimizi itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesine karşı haklarımızı, meslek onurumuzu ve geleceğimizi savunmak için bir aradayız.” diyen Kurul, Eğitim Sen’in bir süredir tüm emekçilere vazgeçmeden anlattığı ‘birlikte mücadele’ çağrısının nihayet karşılık bulduğunu ve 12 sendikanın Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı ortak mücadelenin ilk adımlarını attığını söyledi.
Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen ve Eşit Haklar Sendikası’nın ortak metni imzaladığını belirten Kurul, sendikaların imzaladığı karar tutanağını da şöyle açıkladı:
14 Ekim 2022 Başkent Öğretmenevi Eğitim Sendikalarının Büyük Buluşması Karar Tutanağı:
-19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının derhal iptal edilmesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, TBMM’de ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun tüm eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlenmesi acil talebimizdir.
-Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi sağlanmalıdır.
-Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.
-Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
-Kamuda mülakat uygulamasına son verilmelidir.
-Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir.
-Öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme hakları, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır. Bu taleplere ilişkin düzenlemelerin yapılmaması halinde:
26, 27, 28 Ekim tarihlerinde kokart takılması; 26 Ekim tarihinde, ilk teneffüs saatinde, öğretmenler odasında ortak bildiri metninin okunması, bu talep ve uyarılara rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde; 2 Kasım 2022 tarihinde tüm eğitim çalışanlarının katılımı ile bir günlük iş bırakma eylemi yapılması kararları sendika genel başkanlarınca karar altına alınmıştır.”