Liseler Aşı Takvimine Göre Açılmalı ve Liselerde Sınavlar İptal Edilmelidir
23.02.2021 SalıLiseler Aşı Takvimine Göre Açılmalı ve Liselerde Sınavlar İptal Edilmelidir
MEB, eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlanmadan ve maske, mesafe ve yüzey/solunum hijyeninin sağlanmasına ilişkin diğer tüm önlemleri almadan, okulları 1 Mart tarihinde açma kararında ısrar etmektedir. Bulaş riski bakımından yetişkinlerle benzer nitelikler taşıyan bir öğrenci grubu olan liselerde 12. sınıflar için okullar açılmakta, tüm seviyelerde 1 Mart ile 19 Mart tarihleri arasında, birinci dönemin yapılmayan sınavlarının yüz yüze yapılacağı ve bu sınavların 1 Kasım 2020 tarihine kadar olan konuları kapsayacağı belirtilmektedir.
Aşı takvimi muğlaklığını korurken, liselerde bir yandan 12. sınıflar için yüz yüze eğitime geçilmesi, diğer yandan hızla 9., 10. ve 11. sınıflarda sınavların yüz yüze yapılmaya başlanacak olması okul nüfusunun artmasına ve hareketlenmesine yol açacaktır. Liselerde sınavların yapılmasının planlanması, gerek takvimi, gerek kapsamı ve gerekse salgın koşullarında uzaktan eğitimde yaşanan eşitsizlikleri bir nebze ortadan kaldırabilecek telafi programlarının düşünülmemiş olması nedeniyle büyük sorunlar içermektedir. Bu sınavlar her ne kadar 1 Kasım 2020’ye kadar olan konuları kapsıyor olsa da biliyoruz ki eğitim sürecinde çok ciddi sınıfsal eşitsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve anadili farklı olan öğrencilerin karşı karşıya kaldığı eşitsizlikler, eğitim sürecini çok olumsuz etkilemiş v e eğitim hakkının kullanılmasını büyük ölçüde sekteye uğratmıştır. Bu nedenlerle hiçbir telafi programı yapılmadan bu sınavların yapılması, eğitsel olarak doğru olmadığı gibi etik-politik olarak da yerinde bir karar değildir.
Toplum sağlığını önceleyen bir anlayışla taleplerimiz açık ve nettir;
- Eğitim emekçilerine aşı yapılmasına gecikmeksizin bir an önce başlanmalıdır.
- Okulların ne zaman açılacağı, aşı takvimi, telafi programlarının kapsamı ve niteliği, okul içinde salgınla mücadele ve benzeri konulardaki karar süreçlerine, eğitim bileşenlerinin ve onların demokratik örgütlerinin katılımı sağlanmalıdır.
- Liselerde birinci dönem yapılamayan sınavların yapılması kararı iptal edilmeli ve bu sınavlar yüz yüze eğitime geçildiğinde mutlaka telafi programı yapılarak gerçekleştirilmelidir.
Yüz yüze eğitime geçebilmek için başta aşı olmak üzere alınabilecek tüm tedbirleri alma ve hızla bu tedbirleri uygulamaya geçirme imkânları varken, hâlâ bu tedbirleri hayata geçirmemenin kayıp bir kuşak yaratacağı bilinmelidir. Bunun sorumluluğu başta MEB olmak üzere iktidarın kendisindedir. Eğitim Sen olarak süreci yakından takip edeceğimizin, öğrencilerimizin ve tüm eğitim bileşenlerinin sağlıklı eğitim hakkını savunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.