Okullarda hazırlık maske ve dezenfektanın ötesine geçmiyor

Okullarda hazırlık maske ve dezenfektanın ötesine geçmiyor

 
 Paylaş

Okulların hangi koşullarda açıldığını Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Yüksel Bayraktar ile konuştuk.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uzun bir süredir kapalı olan okullar 6 Eylül’de tekrar açılıyor. Ancak salgına karşı yeteri tedbir alınmaması velilileri endişelendiriyor. Eğitim sendikaları ise sık sık tedbirler noktasında hükümeti ve bakanlığı uyarıyor.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Bursa Şube Başkanı Yüksel Bayraktar, okulların eğitim öğretime hazır olmadığını söyledi.

Okullarda temizlik personeli eksik

Okulların bu süreçte eğitim öğretim sürecine hazır olmadığını söyleyen Bayraktar, “Pandemi koşulları içerisinde yaşıyoruz okulların hijyen açısından hazır olması gerekir. İki aydır okullar kapalı ve temizlik yapılmıyor. Okullardaki temizlik personellerinin çoğu İŞKUR’dan geldiği için şu an da okullarda İŞKUR’dan gelmiş temizlik personeli yok. Bu yüzden okullar temizlik açısından hazır değil. Okullarda maske ve dezenfektan tedarikleri yapıldı ama en önemli eksik temizlik personelinin olmaması. İŞKUR’dan gelecek personellerinden en erken ekim ayını bulacaktır” dedi.

Yıkılan okulların yerine yenileri yapılmadı

Bursa’da 25’e yakın okul yıkıldığını ve yerlerine yenilerinin yapılmadığını ifade eden bayraktar, “Birçok okulda, iki okul aynı anda eğitim görüyorlar. Örnek veriyorum okulun nüfusu binse okula giriş çıkış saatlerinde bu durum iki bin oluyor ve bu öğrenciler aynı anda giriş çıkış yapıyor. Bu durumda temas ve bulaşı çoğaltıyor. Birde Anadolu liselerinde ciddi anlamda öğrenci yığılması var. Okullardaki sınıf sayılarına baktığımız zaman 35 ile 40 arasında değişiyor. Derslik eksiği var ve bunun giderilmesi lazım eğer giderilmezse bulaş hızı fazla olacağını düşündüklerini” söyledi.

Öğrencilerin psikolojik olarak bu sürece hazır değil

Okullarda hazırlık dediğimiz olay sadece hijyen anlamında değil diyen Bayrakta, “Yaklaşık bir buçuk yıldır öğrenciler okula gelmedi. Artı pandemi gibi psikolojik sorunları getiren bir süreçte yaşıyoruz. Öğrencilerin psikolojik olarak bu sürece hazır olduğunu düşünmüyorum. Ancak bakanlığın bu konu ile ilgili bir çalışması var psikoeğitim çalışması. Her zaman diyoruz ya bir iş yapıyorlar ama alt yapısı hazırlanmadan yapılıyor. Psikoeğitim programı güzel bir program bir psikolojik danışman olarak incelediğimde gayet bilimsel ancak bu programı uygulayacak psikolojik danışman sayısı yetersiz. Bursa’da 300’e yakın psikolojik danışman eksiği var. Psikoeğitim uygulamalarını sınıf öğretmenlerine vermişler. Fakat bunu bir uzman yapması gerekir ama yeterli sayıda olmayınca bu görevi sınıf öğretmenlerine verdiler bu durumda bir handikap. Öğretmenlerde bu süreçten doğrudan etkilendi. Öğretmenler içinde psikoeğitim çalışması yapılmalıydı ama yapılmadı. Sözün kısası okullar eğitim öğretime hazır değil. Bütçeden eğitime gerekli pay ayrılmalı ve okulda çalışacak temizlik personeli, güvenlik personeli gibi ihtiyaçların kadrolu ve güvenceli bir şekilde okullara yerleştirilmesi gerektiğini” söyledi.

BursaMuhalif.com/Uğur Ökdemir-Gökay Küpeli

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık