Bursa KESK : “Maaş artışlarımız ‘müjde’ değil, emek hırsızlığıdır!”

Bursa KESK : “Maaş artışlarımız ‘müjde’ değil, emek hırsızlığıdır!”
Bursa KESK : “Maaş artışlarımız ‘müjde’ değil, emek hırsızlığıdır!”
18 Temmuz 2022
A A
Bursa KESK : “Maaş artışlarımız ‘müjde’ değil, emek hırsızlığıdır!”
Bursa KESK Şubeler Platformu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Sahte enflasyon rakamlarına ve refah payı aldatmacasına göre maaş artışı değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz” denildi.
Bursa Kamu Emekçileri Sendikası Şubeler Platformu, “Sahte enflasyona ve TÜİK rakamlarına inanmıyoruz” diyerek İhsaniye Vergi Dairesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklaması sonrası KESK üyeleri maaş bordrolarını yakarak TÜİK’in açıkladığı enflasyonu protesto ettiler.
İlgiliHaberler
Ustaosmanoğlu-Cübbeli kavgası büyüdü: Kasetle tehdit
Ustaosmanoğlu-Cübbeli kavgası büyüdü: Kasetle tehdit
18 TEMMUZ 2022
Bursa Valiliği’nden yeni Kovid-19 kararları
Bir içki grubuna daha zam geldi
18 TEMMUZ 2022
TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları ile bağımsız araştırma şirketi olan ENAG’ın açıkladığı enflasyon rakamların arasında uçurum olduğunu dile getiren Büro Emekçileri Sendikası (BES) Bursa Şubesi Başkanı Nuriye Aydemir, “2022 ilk altı ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK’e göre enflasyon, aylık yüzde 4.95, altı aylık yüzde 42,35, yıllık yüzde 78,62 artmıştır. Resmi gıda enflasyonu ise yüzde 93,93’e, ulaştırma enflasyonu ise ulaşmıştır. 123,37’e ulaşmıştır. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENA Grup) verilerine göre ise enflasyon, aylık yüzde 8,31, altı aylık yüzde 71,43, yıllık yüzde 175,55 artmıştır.” dedi.
Gerçek enflasyon TÜİK rakamlarını katladı
İktidarın yıllardır milyonlarca çalışanın maaşını düşürme politikaları nedeniyle gerçek enflasyonu perdelemeye çalıştığını belirten Aydemir, halkın mutfakta yaşadığı gerçek enflasyonun TÜİK rakamlarını katladığını söyledi.
Yurttaşın yaşadığı yoksullaşmanın TÜİK verileri ile gizlenemez hale geldiğine dikkat çeken Aydemir, “Toplumun zengin kesimleri ile neredeyse yüzde 95’ini oluşturan dar gelirli kesimlerin yaşadığı enflasyon birbirinden farklıdır. Bugün dar gelirli kesimler gelirlerinin en az yüzde 85’ini sadece gıda, kira ve ulaştırmaya harcamak zorunda kalmaktadırlar. Üstelik bu kalemlerde yaptıkları harcamaları, en asgari düzeye indirmek zorunda kalan milyonlar, ne yeterince beslenebilmekte, ne de barınma, ısınma gibi ihtiyaçlarını yeterince karşılayabilmektedir.” açıklamasında bulundu.
“Enflasyon düşük gösterilerek, alın terimiz çalınmakta”
Dört kişilik bir aile için, açlık sınırının 6 bin 400 TL’yi, yoksulluk sınırının 20 bin 500 TL’yi aştığını hatırlatan Aydemir, “Ortalama kamu emekçisi maaşı 6 bin 750 TL’de, ortalama kamu emekçisi emeklisinin maaşı ise 4 bin 674 TL’de kalmıştır. Tüm bunlara rağmen resmi enflasyon yıllardır TÜİK vasıtası ile düşük gösterilerek milyonlarca kamu emekçisinin, işçinin, emeklinin ekmeğiyle oynanmakta, alın teri çalınmaktadır.” dedi.
Emeği ile geçinen tüm kesimlerin ağır bir yoksulluk girdabına sürüklendiğini dile getiren Aydemir, söz konusu artışın ’memura, emekliye müjde’ diyerek allayıp pullayarak sunulmasını kınadıklarını dile getirdi.
Bursa KESK Şubeler Platformu’nun insanca yaşamaya yetecek bir ücret için talepleri şu şekilde:
Tüm kamu emekçilerine, emeklilere en az vergi artışı kadar yüzde 86 enflasyon farkı ödenmelidir.
Mevcut durumdaki gelir vergisi tarifesinde, dilim tavan-tabanlarında veya vergi oranlarında ek bütçeye paralel artış yapılmalıdır. Aksi durumda maaş artışları cebimize girmeden gelir vergisine gidecektir.
İktidarın bütçeyi tek başına belirleyip ardından toplu sözleşme masasında “bütçe imkanlarımız el vermiyor” diyerek bizleri hedeflenen çarpık enflasyon rakamlarına mahkum bırakma politikasına artık son verilmelidir.
Emekçilerin, sendikaların, halkın bütçeye katılma hakkı önündeki engeller kaldırılmalıdır.
2023 bütçesi hazırlıklarına başlanacak olan önümüzdeki Ekim ayında toplu sözleşme masası kurulmalıdır.
En düşük kamu emekçisinin maaşı da, eş, çocuk, kira, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlar da yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.
Haber Merkezi

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık