Eğitim Sen’den Basına ve Kamuoyuna / Eğitim Günlüğü Haftanın Özeti 11

 

Eğitim Sen’den Basına ve Kamuoyuna / Eğitim Günlüğü Haftanın Özeti 11

Eğitim Sen’den Basına ve Kamuoyuna / Eğitim Günlüğü Haftanın Özeti 11

Tarih: Kategori: Basın AçıklamalarıManşet

Milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesi ve ardından tutuklanmaları, siyasal iktidarın önümüzdeki dönem muhalif toplumsal kesimlere karşı elinde bulundurduğu tüm gücü kullanacağını açık hale getirmiştir. Siyasi iktidarın muhalefeti tasfiyeye dönük yaklaşımı soruşturma, gözaltı ve tutuklama olarak devam etmektedir. Adıyaman Şubesi Kadın Sekreterimiz Ayşegül Yücetaş ve ihraç üyemiz Celal Demirci dün (05 Haziran 2020) gözaltına alınmıştır. Arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Siyasi iktidarın uygulamalarına ve politikalarına muhalefet eden kesimlerin baskı altına alınmaya çalışılmasından vazgeçilmelidir.  Eğitim Sen, dün olduğu gibi bugün de haklarımız ve özgürlüklerimiz için mücadelesini her koşulda sürdürecektir.

BTS’li arkadaşlarımızın sürgünleri durdurmak için Ankara’ya yürüyerek başlattıkları mücadele devam ediyor. Arkadaşlarımızın haklı mücadelesinin sürgünleri durduracağına inanıyor, dayanışma içinde olacağımızı ifade ediyoruz.

EĞİTİMDE GEÇEN HAFTA

  1. Öğretmenlerden 22-30 Haziran tarihleri arasında okullarda mesleki çalışma yapmaları istenmemelidir. Salgın hala devam ediyor ve okullarda öğretmenlerin toplu olarak bulunması sağlık açısından sorun yaratabilir. MEB, öğretmenlerin mesleki çalışmaları uzaktan yapabilmeleri için gerekli hazırlığı yapmalıdır. Önceliğimiz çalışanların sağlığıdır.
  2. 20 Haziran tarihinde yapılacak olan LGS’de hala bir sınıfta sınava girecek öğrenci sayısının kaç olduğu açıklanmadı. Sınıflarda 18-20 arası öğrencinin sınava gireceğine dair bilgilere MEB açıklık getirmelidir. Önceliğimiz öğrencilerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığıdır.
  3. 01 Haziran 2020 tarihinde kreşler açıldı. Kreşlerde bulunan çocukların kendi fiziksel mesafelerini korumaları ve önlemlerini almaları mümkün değil. Ailelerin çalışması için alınan bu kararın gözden geçirilmesi gerekmektedir.
  4. MEB, resmi okul öncesi kurumların da 1 Haziran’dan itibaren açılabileceği kararını aldı. Önceliğimiz öğretmenlerin ve öğrencilerimizin sağlığıdır.
  5. Kamu kurumlarında 1 Haziran 2020 sonrasında çalışmayı düzenleyen 2020/8 sayılı genelgeye göre, üniversite rektörlüklerinin kronik rahatsızlıkları olanların durumlarını yeniden değerlendirmesi söz konusu değildir. Çalışanların sağlıkları ile ilgili alınacak önlemlerde titizlik gösterilmeli; kronik rahatsızlığı olan çalışanlara kolaylık sağlanmalıdır.
  6. MEB, Açık Öğretim Okulları 2’inci dönem sınavlarının 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılmasına karar verdi. Örgün eğitim kurumlarında okuyan öğrencilerin birinci dönem notları sene sonu notu olarak kabul edilirken, aynı hakkın açık öğretim okullarında eğitim alan öğrencilere tanınmamış olması eşitsizlik yaratmaktadır.
  7. Haziran dönemi öğretmen atama başvuruları başladı. Öğretmen alımlarında mülakata son verilmelidir. Atama sayısı ve alanlara ayrılan kontenjanlar gerçek duruma göre yeniden belirlenmelidir. Sözleşmeli, ücretli öğretmen istihdamına son verilmeli, tüm öğretmenler kadrolu istihdam edilmelidir.
  8. EBA’dan öğretmenlere puan verme sisteminin kaldırılması için MEB’e yazı yazdık. Uyarımız dikkate alınmaz ise yasal haklarımızı kullanacağımızın bilinmesi gerekmektedir. Öğretmenlik mesleğine sahip çıkmak ortak geleceğimize sahip çıkmaktır.
  9. MEB, isteyen özel okulların 15 Ağustos tarihinden itibaren telafi eğitimi yapabileceklerini açıkladı. MEB’in önceliği özel okul sahiplerinin gereksinimleri değil, öğrencilerin eğitim hakkı ve sağlığı olmalıdır. Ayrıca, alınan bu karar özel okullar ve resmi okullar arasında eşitsizlik oluşturacaktır.
  10. MEB, Adaylık Kaldırma Sınavı’na girecek olan öğretmen arkadaşlarımızdan 120 TL sınav ücreti talep etmektedir. Adaylık Kaldırma Sınavı için ücret talep edilmemelidir. Kamu hizmeti üreten kamu emekçilerinden kendi kurumlarının ücret talep etmesi kamusal hizmetin doğasına aykırıdır.
  11. MEB, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin 15 Haziran’da açılacağını duyurdu. Bu kurumlarda çalışanların ve hizmet alanların sağlıklarının korunması için bu kararın yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.
  12. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sınav senesinde olan öğrencilere uzaktan erişimle psikososyal destek sağlama projesi başlattı. Uzaktan eğitime erişime olmayan öğrenciler dikkate alındığında, bu karar eşitsizliği artıracaktır.
  13. YÖK’ün yokdersleri.gov.tr sitesinde İİBF Maliye Bölümü’ndeki derslerde Murat Çak’ın “Kamu Ekonomisi” adıyla yayınlanan “ders notları”, Hülya Kirmanoğlu’nun “Kamu Ekonomisi Analizi” kitabının son 2 bölümü hariç neredeyse aynısıdır. Üniversitedeki çürümeye karşı mücadelemiz, insan, toplum ve doğa yararına üniversiteye ulaşıncaya kadar sürecektir.
  14. Mahkeme kararından dolayı 513 şube müdürünün ataması iptal edildiğinden, yeniden tercih başvurusu yapabilecek. MEB, eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde liyakat temelli bir yaklaşım geliştirmelidir. Eğitim yöneticileri, eğitim alanında bulunan tüm kesimlerin eşit şekilde katıldığı demokratik yöntemlerle belirlenmelidir.
  15. MEB, LGS’ye yönelik Haziran ayı çalışma soruları yayınladı. MEB, yayınladığı hazırlık soruları ile öğrencileri yarışmaya ve rekabete hazırlamakta, adeta bir dershane gibi davranmaktadır.
  16. Sermaye çevreleri uzaktan eğitimi, kalıcı ve yüz yüze eğitimin seçeneği olarak sunmak ve uzaktan eğitimin piyasa için kullanılabilir hale gelmesine çalışmaktadır. Tüm öğrenenlerin kamusal eğitim hakkını savunmayı sürdüreceğiz.
  17. Yetenek sınavlarının tarihleri öğrenciler ve sınavda görev alacak öğretmenler açısından sağlık riski oluşturabilir. Bu sınavların ertelenmesi doğru olacaktır.
  18. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri Öğretmenleri Derneği (ÖZRÖ-DER) yöneticileri, sendikamızı ziyaret etti. Arkadaşlarımıza çıktıkları yolda başarılar diler, dayanışma içinde olacağımızı belirtiriz.
  19. Okulların ve üniversitelerin fiziksel olarak  “yeni normale”  göre hazırlanması ve bugüne kadar devam eden işleyişin de yeni normale göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Yaklaşık 30 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiren bu konuda Haziran ayına gelinmiş olmasına rağmen kapsamlı bir çalışmanın yapılmamış olması ciddi bir eksikliktir. Öğrencilerimiz, eğitim ve bilim emekçilerinin hakları ve sağlığı için mücadeleyi sürdüreceğiz.

Kamuoyuna Saygıyla Sunarız

EĞİTİM SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık