Eğitimciler ve veliler tedirgin: “Bir an önce önlemleri alın”
25.03.2021 PerşembeÖnlemlerin tam olarak alınmadan okullarda yüz yüze eğitimin başlaması eğitimci ve veliler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Öğretmenlerin aşılanması başladı” demesine rağmen köy okulları dışında merkezde aşı olan öğretmen yok denecek kadar az. Yüz yüze eğitimin başlaması ve yaşanan sorunları Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem ve ÖV-DER Bursa Şube Başkanı Nermin Kaya ile konuştuk.
Yüz yüze eğitimin hazırlık yapılmadan başladığını söyleyen eğitimciler ve veliler önlemlerin biraz önce alınması çağrısında bulundu.
2020’nin Mart ayında Covid-19 salgını ile birlikte okullar uzaktan eğitime başladığını söyleyen Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “Maalesef ilk günden itibaren yaptığımız tespitlerde eksikleri hataları yapılması gerekenleri açıkladık. Hem genel merkez hem şubelerimizde gördüğümüz eksiklikleri açıklamamıza rağmen o günden bugüne değişen bir şey yok. Bütün eksiklikler katlanarak devam ediyor. Öğrencilerin erişim olanakları yok. Tableti, bilgisayarı olmayan öğrencilerimiz var. Çalışmak zorunda kalan ailelerimizin çocukları var, mevsimlik çocuk işçiler var. Bir sürü sorunlarla uzaktan eğitim devam ediyor” dedi.
Türkiye genelinde toplamda 80 bin öğretmene aşı yapıldı
Koşullar sağlanmadığı için okulların açık olması vaka sayılarının artışına neden olduğu ifade eden Erdem, “Köy okullarındaki öğretmenlere aşılama yapılmış durumda. Köy okullarının birçok yerinde ücretli öğretmenler var. Kadrosu yapılmayan askeri ücretin altında çalışan arkadaşlar var. Bunlara aşı yapılmıyor. Merkez okullardaki öğretmen arkadaşlarımıza halen aşı yapılmadığını” hatırlattı.
Erdem, “Türkiye genelinde toplamda 80 bin öğretmene aşı yapılmış durumda. 1 milyon 200 bin civarında öğretmen olduğunu düşünürsek, özel okullarla birlikte 80 bin aşı yapıldı. Ülke genelinde aşılama ne durumdaysa öğretmenler içinde öyle. Bakanlık öyle bir başarı öyküsü anlatıyor ki velilerimizde sanıyor ki öğretmenlerimizin hepsi aşı olmuş ama merkezdeki hiçbir öğretmen arkadaşımıza aşı yapılmadı maalesef. Sadece öğretmenlerin aşılanması yeterli değil tüm eğitim bileşenlerinin de aşılanması gerekiyor. Memurlar, kantin görevlisi, hademe gibi herkesin aşılanması gerekiyor ki vaka sayıları her geçen gün artmasın” dedi.
Yapılamayan bir eğitimin sınavını yapmaya çalışıyorlar
Sağlıklı bir eğitim yapamadıklarını ifade eden Erdem, “Herkes biliyor bunu bakanlık da biliyor sağlıklı bir eğitim yapılabilmiş değil. Bakanlığın kendi açıkladığı verilere göre 6 milyondan fazla öğrenci uzaktan eğitime ulaşamamış. 6 milyondan fazla öğrenci bu eğitime ulaşamamışken neyin inadı bu neyin sınavını yapıyorsunuz. Eğitim yapamamışsınız sınav yapmaya çalışıyorsunuz. Yapılamayan bir eğitimin sınavını yapmaya çalışıyorlar. Okullarda sağlıksız koşullarda sınavlar yapılıyor” şeklinde konuştu.
Bakanlığın çocuklara çok zor soru sormayın kolay soru sor çocuklar yüksek not alsın dediğini söyleyen Erdem, “Sonra diyecek biz eğitimde çok iyiyiz öyle değil. Bunu herkes görüyor veli de görüyor, öğrenci de görüyor. Biz de biliyoruz, sağlıklı bir eğitim yapılamıyor. Sabah bir bakıyoruz yeni bir genelge gönderiyor okullara sonra onu fesheden başka bir genelge yolluyor. Gerçekten okul idarecilerini ne yapacağını şaşırmış durumda. Özellikle meslek liselerindeki öğretmenler bu genelgelerle ilgili ders ücretlerinde sıkıntı yaşıyorlar.”
Okullardaki pozitif vaka sayısı MEB’in elinde var
Bu süreçte çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler olduğunu belirten Erdem: “Nilüfer’de yaşayan velilerimizin birçoğu okullara dilekçe vererek biz çocuklarımızı okula göndermek istemiyoruz” dediklerini ifade etti.
Velilerin endişelerinin olduğunu söyleyerek devam eden Erdem açıklamasında, “Birçok veli öğretmenlerin aşılandığını düşünüyor fakat böyle düşünmeyen veliler bunları görünce çocukları okula göndermek istemiyor. Okulların fiziksel durumu buna uygun değil. Bakanlık şöyle bir şey çıkardı, ‘Temiz okul’ diye her şeyin güzel olduğuna dair bir algı yaratmaya çalışıyor. Yeterli tedbirler alınmamış, okullardaki tuvalet ve öğretmen odası sayısı artırılmış değil. Tabi bu şartlarda veliler çocuklarını göndermek istemiyor. İlkokullarda bu daha iyi ama lise ve ortaokullarda bu durum böyle değil. Son zamanlarda şunu da gördük liselerde öğrencilerimizin arasında pozitif vaka sayısının arttı. Okullardaki pozitif vaka sayısı var MEB’in elinde ama paylaşmıyor. Sağlık Bakanlığı bir şekilde paylaşıyor, inanıyoruz ya da inanmıyoruz ama bir veri veriyor. MEB’in elinde bütün bu veriler olmasına rağmen açıklamamakta ısrarcı.”
EBA TV’ye tıklanmayı bir başarı öyküsü olarak gösteriyorlar
6 milyon öğrencinin eğitime erişim sağlayamadığını, 4 milyon öğrencinin ise sadece cep telefonuyla erişim sağladığını söyleyen Erdem, “İlkokul öğrencisi cep telefonundan okuma yazma öğrenecek çocuk buradan bir şeyler öğrenecek ve buradan da bir başarı çıkaracak maalesef. Ana dili Türkçe olmayan Suriyeli birçok öğrenci var onlara yönelik hiçbir çalışma olmadı. Sadece EBA TV’ye tıklanmayı bir başarı öyküsü olarak gösteriyorlar. Öğretmen atamıyorsun okulların şartlarını düzeltmiyorsun, eğitim bileşenlerine aşılama yapmıyorsun. Uzaktan eğitim devam ediyor. Yüz yüze eğitim yapılamıyor. Bütçesinden gerici vakıflara para aktarıyor. Devlet okullarındaki öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılamıyor.” dedi.
Uzaktan eğitime öğrenciler eşit oranda ulaşamadı
Yüz yüze eğitime geçilmeden önce öğretmenler aşılanacak listeler hazırlandı e-nabızdan randevu alınabilir denildiğini hatırlatan ÖV-DER Bursa Şube Başkanı Nermin Kaya, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 24 Şubat’ta Çorum’da bir köy okulunda süreci başlatmıştı fakat aradan bir ay kadar bir zaman geçmesine rağmen köy okulları dışında ilçe ve illerde aşılanan öğretmen henüz yok” dedi.
ÖV-DER olarak yüz yüze eğitimi savunduklarını söyleyen Kaya, “Tüm önlemler alındıktan sonra, sınıf kapasiteleri genişletilmeden kontrollü bir eğitim ortamı hazırlanmadan okulların açılması sağlıkta eğitim yönetiminin sağlıksız yürütüldüğünü ortaya koymaktadır. Yüz yüze sınav ısrarına devam edilmesinin geçmişten beri var olan fırsat eşitsizliğini daha da arttırdığını düşünmekteyiz. Çünkü uzaktan eğitimde tüm öğrencilerimiz eşit oranda eğitim alamamıştır bilgisayar tablet internet bağlantılarına özellikle yoksul kesimlerdeki öğrenciler ulaşamadı.” dedi.
Okullar, hastaneler ve fabrikalardan sonra riski en yüksek alanlar
Okulların açılmasıyla beraber velilerin sağlık mı eğitim mi ikilemini yaşadığını ifade eden Kaya, “Önce sağlık diyen velilerden, ‘kendi isteğimle çocuğumu okula göndermiyorum’ şeklinde bir dilekçe alınarak tüm sorumluluk velilere bırakıldı. Çok az sayıda velide eğitim öğretimi öncelledi. Ama çok huzursuz ve tedirgin olarak çocuklarını okula gönderdiler. Bu şartlarda öğrenci ve öğretmenlerin hastalanmaması mümkün değildir. Okullar, hastaneler ve fabrikalardan sonra riski en yüksek alanlardır” dedi.
BursaMuhalif.com/Sibel Kahraman-Uğur Ökdemir