‘Alan Başkanlığı’yla Uludağ milli park statüsünden çıkarılacak’

‘Alan Başkanlığı’yla Uludağ milli park statüsünden çıkarılacak’
 
 
 Paylaş

Bir süredir Uludağ’da kurulması planlanan Alan Başkanlığı tartışmalarına çevreciler tepki gösterdi. Bursalı çevreciler, Alan Başkanlığı’nın Uludağ’ın kaynaklarını yok edeceğini savunarak, kanun tasarısının reddedilmesini talep etti.

Uludağ Milli Parkı’nda yasalaşması beklenen Alan Başkanlığı’na karşı Bursa Çevre Platformu, bugün saat 12.30’da İl Turizm Müdürlüğü önünde buluşarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama da Alan Başkanlığı projesine tepki gösterilerek; Uludağ’ın yok oluşa gideceği savunuldu. Basın açıklamasını Bursa Çevre Platformu adına, Bursa Baro Başkanı Av. Metin Öztosun okudu.

Alan Başkanlığı sermayeyi söz sahibi yapacak

Unknown 4 1
Foto:Bursamuhalif.com

Kaçak yapılaşmanın bulunduğu Uludağ Sarı Alan Bölgesi’nde turizm işletmecilerinin de dahil olduğu Alan Başkanlığı projesi Bursalıların tepkisine neden oluyor. Kültür ve Turizm Bakanı tarafından duyurulan Alan Başkanlığı’nın hayata geçmesi durumunda, milli park olan Uludağ hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın dışında sermaye sahipleri de söz sahibi olacak. Bursalı çevrecilerin düzenlediği basın açıklamasını okuyan Av. Metin Öztosun; Kanun tasarısının TBMM’ye getirilip kabul edilmesiyle Uludağ Milli Parkı’nın en önemli kaynak değerleri olan orman alanlarının, Alpin dağ çayırlarının, su kaynaklarının ve canlı yaşamının yok olacağını söyledi.

‘Milli Park statüsü kaldırılacak’

Milli Park korunması gereken habitatların, doğal ve kültürel varlıkların söz konusu olduğu alanların yönetilmesine ilişkin, bilimsel verilere dayalı koruma – kullanma dengesinin gözetildiği, her yönden koruma altına alınmış doğa parçasını ifade eden uluslararası bir kavram olduğuna dikkat çeken Öztosun; “Uludağ Milli Parkı’nın milli park statüsünden çıkarılarak, Uludağ Alan Başkanlığı adı altında, 1. ve 2. gelişim bölgeleri ve kayak pistlerinin bulunduğu 650 hektarlık alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi tartışılmaktadır. Bu durumun olası tehlikelerini öngörebilmek için geçmişe bakmak yerinde olacaktır” diye konuştu.

Uludağ’ın yıllardır turizm ve madencilik faaliyetleri tahrip edildiğini hatırlatan Av. Öztosun, “Google Earth aracılığı ile elde edilebilecek Uludağ’daki maden ocaklarının görüntüsü, adeta bir mayın tarlasını anımsatmaktadır. Bu madenler; akarsuları kirletmekte, Uludağ’dan gelen akarsuları kullanan köylerdeki tarımsal etkinliklere büyük zararlar vermektedir” ifadelerini kullandı.

‘Milli Parklar Müdürlüğü devre dışı bırakılacak’

Basın açıklamasında sadece ekonomik boyutlara odaklanılması da eleştirilerek şu ifadelere yer verildi: “Alan Başkanlığı yasalaşırsa, yönetim komisyonu; Belediye, Turizm Bakanlığı, Turizmciler, otel yöneticileri, Valilik, Milli Park Müdürlüğü’nden birer temsilciden oluşacaktır. Milli Park Müdürlüğü’nün sorumluluğu ve yetkisi işlevsiz kalacaktır. Milli parkı savunması gereken paydaşlar siyasi baskıya açık halde görevlerini yapamayacaktır. Bu yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren milli park yasası geçersiz ve işlevsiz duruma getirilecek ve Uludağ’da turizm sermayesinin yapılaşması hızlanacaktır. Ormanlarıyla Bursa’nın havasını temizleyen Uludağ’dır. Yer üstü su kaynaklarıyla Bursa halkına içme suyu sağlayan iki büyük barajımızı (Nilüfer ve Doğancı), dereleri, yeraltı sularını besleyen Uludağ’dır. Sakallı akbabanın, yaban kedisinin, Apollo kelebeğinin ve nicelerinin yuvasıdır. Uludağ’da tespit edilen 1308 bitki türünün 32’si Uludağ için endemik (yaşam alanı o bölgeyle sınırlı olan) 143’ü ise Türkiye endemiğidir. Uludağ halen 175 endemik türe ev sahipliği yapmaktadır.”

Haber Merkezi

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık