Liselere giriş sistemi... Çember daralıyor

Liselere giriş sistemi... Çember daralıyor

Liselere kayıtta uygulanacak ‘çember’ sistemi için yeterli okul türü yok.

Liselere girişte uygulanacak yeni sistem, hem sınavla öğrenci alacak okulların açıklanmaması hem de "çember sistemi"nin karışıklığı nedeniyle öğrencilerin kaygıları her geçen gün artıyor.

Eğitim Sen tarafından ilçe bazında yapılan çalışmaya göre, yeni liselere giriş sisteminde sınavsız kayıtta kullanılacak çember sisteminin uygulanması, okul türü yetersizliği nedeniyle mümkün değil. Hatta bazı yerlerde 9 okulluk 3 çember olabilmesi için bazı Anadolu liselerinin kapatılıp imam hatip lisesine dönüştürülmesi gerekiyor! Yakınında istediği okul olmayan öğrencilere pansiyonlu okullar bir seçenek olarak sunuluyor ancak bu okulların kontenjanlarının yarısı boş. Bu da velilerin çocuklarını yatılı gönderme konusundaki kaygılarını ortaya koyuyor.

[Haber görseli]

 

BOĞAZLIYAN YOZGAT

Okul sayıları toplamı 9 olmadığı icin coğrafi olarak yakın olanlarla birleşeceği düşünülebilir. Boğazlıyan-Sarıkaya arası 42 km Boğazlıyan-Çayıralan arası 43 km Öğrencilerin tercihleri ve gereksinimlerine uygun bir okullaşma olmaması bu tabloyu yaratmaktadır. Öğrenciler açıkça akademik eğitime yönelmek istemektedir.

[Haber görseli]

 

FETHİYE MUĞLA

Fethiye’de bu tabloya göre iki ayrı 9 okuldan oluşan çember yapılabilir ancak MEB yetkilileri her 9 okuldan oluşan grupta 3 ayrı okul türünden üçer tane olacağını ifade ettiğine göre 2 Anadolu lisesi ve 2 meslek lisesi Anadolu imam hatip lisesine mi yerleşecek? Fethiye’de ikamet eden öğrenciler 2 grup oluşursa Anadolu liselerinden ikisini seçemeyecek mi? O iki okula nereden öğrenci bulunacak?

[Haber görseli]

 

AYVACIK ÇANAKKALE

Toplam beş okulun bulunduğu Ayvacık ilçesinin ortaöğretim kayıt alanı oluşturabilmesi için başka ilçelerle eşleştirilmesi gerekiyor. Bayramiç ilçesi 26 km ile en yakın ilçe görünüyor.

Kayıt alanı içinde kaç okul olacak?

Eğitim Sen’den sorular:

-Okulların coğrafi bütünlüğü ve öğrencilerin mezun olacakları ortaokullar düşünüldüğünde lise tür ve sayılarının eşitsizliğinden kaynaklı çemberlerin oluşturulması mümkün görünmemektedir. MEB bu çemberleri nasıl planlayacak?

-Okul sayı ve türleri dikkate alındığında, her çemberde üç okul türünden (Anadolu, Meslek, İmam hatip) birer tane bulunacak olması bazı okulların imam hatip lisesine dönüşmesine neden olacak mıdır?

-Ortaöğretim kayıt alanı içerisinde kaç okulun olacağı ve bunların türlerinin ne olacağı ile ilgili bir belirleme yapılmamasına rağmen MEB yönetiminin üç çember sistemi hangi gerekçe ile ve kimler tarafından üretilmiştir?

-Bir ilçe içerisinde bulunan bir okul başka bir ilçede bulunan okulla ayrı çemberde bulunabilir mi?

-Bir ilçede toplam dokuz okul yoksa o ilçe başka ilçelerle beraber mi ortaöğretim kayıt alanı oluşturacak?

-Öğrencilerin istemedikleri bir okul türüne yerleşmesinin önünü açan bu sistemin asıl hedefi nedir?

-Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yeni sistemi tanıtırken söylediği gerekçe ve sorunlar: Öğrenciler sürekli sınav stresi yaşıyor ve okul dışı kaynaklara yöneliyor, özel okullar notlarını şişiriyor, öğrenciler servisle okula gitmek zorunda kalıyor, yaşlarının gereğini sınav yüzünden yaşayamıyor vb.

-Yeni sistem bu gerekçelerden herhangi birini ortadan kaldırmış mıdır? Yeni sistem sorunları içinden çıkılmaz bir hale getirmiş midir?

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık